Σε ρυθμούς κατάρρευσης ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Νέα Σελίδα.

Ούτε η ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου επιβραδύνει το στρατηγικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου να διεμβολίσει με αξιώσεις την Κεντροαριστερά, εμπεδώνοντας την πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η στρατηγική του «μεσαίου χώρου» έφτασε μέχρι την «αυλή» του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας μηδενικά περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων Μητσοτάκη για την εγκαθίδρυση της πολιτικής πλατφόρμας του «φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού» από την κυβέρνηση εν κινήσει.

του Ισίδωρου Μπέη
info@neaselida.news

Πέρασε στη Ζούλα ο Γαμπρίτσος

Τελευταία αλλά όχι έσχατη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταγραφή στο στρατόπεδο Μητσοτάκη υπήρξε η επιλογή του μηχανικού ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων Γιώργου Γαμπρίτσου για τη θέση διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, εκτείνοντας σταδιακά το φάσμα της κεντροαριστερής διεύρυνσης της νέας κυβέρνησης μέχρι τις παρυφές του Παπανδρεϊσμού. Ο ισχυρός συμβολισμός της επιλογής Γαμπρίτσου διαφάνηκε και από τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του Κωνσταντίνου Ζούλα για την προεδρία της ΕΡΤ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση για «αυταρχικές αντιλήψεις» και «ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο», χωρίς, ωστόσο, να γίνεται λόγος για την επιλογή Γαμπρίτσου από την Κουμουνδούρου, δηλαδή για την… ταμπακέρα της Κεντροαριστεράς, επιλέγοντας στον αντίποδα να στρέψει τα βέλη της κριτικής της αποκλειστικά και μόνο γύρω από το πρόσωπο του κ. Ζούλα.

Επιστροφή στον… λογότυπο

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κ. Γαμπρίτσος υπήρξε το 2010 επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Πολιτισμού και, τελευταία, υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων (χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), Παύλου Γερουλάνου, μαρτυρεί ότι υπόγεια κεντροαριστερά ρεύματα βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα μετά την ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ιδεολογική περιχαράκωσή του απέναντι στο πλειοψηφικό κοινωνικά κεντροαριστερό ρεύμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιλογές της νέας διοίκησης της ΕΡΤ προκάλεσαν τη δημόσια παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπός της Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ είναι απολύτως αναγκαία», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού «είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου. Δεν το έπραξε όμως σε αυτή τη φάση», αφήνοντας, ωστόσο, ένα παράθυρο αναμονής για το μέλλον.

Την κινητικότητα των τελευταίων ημερών στους κύκλους της Κεντροαριστεράς πυροδοτούν η διαχρονική αλλεργία της Κουμουνδούρου απέναντι σε ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες διεύρυνσης -ξορκίζοντας ακόμα και τη λέξη «Κεντροαριστερά»- αλλά και η κατά καιρούς επίδειξη «αριστερόμετρων» από σειρά κορυφαίων κομματικών στελεχών, η οποία εκδηλώθηκε και μετεκλογικά με αιχμή του δόρατος την επιλογή της επιστροφής στον παλιό λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ για την προβολή των δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (για παράδειγμα, από το Κανάλι της Βουλής), αφήνοντας στη λήθη τον πολύχρωμο λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» κι εκπέμποντας από τις πρώτες κιόλας μετεκλογικές μέρες το μήνυμα της ευκαιριακής διεύρυνσης για προεκλογικούς αυστηρά σκοπούς. Άλλωστε, ήδη από τις ύστερες προεκλογικές μέρες κανένα από τα στελέχη της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς που αγκάλιασαν ανιδιοτελώς το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ -με εξαίρεση τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση– οι υπόλοιποι μετέχοντες έμειναν τελικά εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Στέφανου Τζουμάκα.

Γέφυρα ο Τσιόδρας

Την ίδια ώρα και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επιχείρηση «άλωσης του Κέντρου» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εμφανίζεται πλήρως απαλλαγμένη από ιδεοληπτικές εμμονές του παρελθόντος, επιλέγοντας ως επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Παπαδήμου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) και μετέπειτα εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα. Μολονότι ο κ. Τσιόδρας χαρακτηρίζεται για το μετριοπαθές ύφος του, η προηγούμενη θεσμική – πολιτική του ιδιότητα, με την οποία εξέφραζε δημοσίως τη σύγκλιση περισσότερων της μίας πολιτικών απόψεων, του επιτρέπει να γεφυρώνει πολιτικές θέσεις και χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας, απλώνοντας το πέπλο της νέας κυβέρνησης πάνω από τον κεντρώο χώρο.

Με αυτά τα δεδομένα, «πρέπει να φανούμε συνεπείς στην εντολή του κόσμου. Το 31,5% έχει απαιτήσεις από εμάς. Ταυτόχρονα, να απευθυνθούμε σε όλους τους υπόλοιπους που είχαν ενστάσεις και δεν μας επέλεξαν, αλλά δυνάμει μπορούν να στηρίξουν μια προσπάθεια δυναμικής παρουσίας, προγραμματικής αντιπολίτευσης, που θα δημιουργήσει και τους όρους αλλαγής του σημερινού πολιτικού status σε δεύτερο επίπεδο», εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κρούοντας τον συντροφικό κώδωνα του κινδύνου περί… απαιτήσεων της κοινωνικής βάσης.

Χάνοντας το δάσος της Κεντροαριστεράς

Νέα ώθηση στο «κεντρώο ποτάμι» στελεχών που οδεύουν προς την κοίτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναμένεται να δώσουν και οι επικείμενες τοποθετήσεις νέων διοικήσεων στους δημόσιους οργανισμούς και τις ΔΕΚΟ, με την ονοματολογία των τελευταίων ημερών να φέρει ισχυρή σφραγίδα Κεντροαριστεράς, αυξάνοντας εντυπωσιακά την «πράσινη» συνιστώσα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία συγκροτούν ήδη οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ακης Σκέρτσος, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Πιερρακάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης (σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου), Γιάννης Μαστρογεωργίου, Πάνος Αλεξανδρής, Πάνος Σταμπουλίδης, Αλεξάνδρα Σδούκου, Βιβή Χαραλαμπογιάννη και Αννα Στρατινάκη. Παράλληλα, ως αντίδοτο στη φοβικότητα των μαζικών και ανοιχτών διαδικασιών της Κουμουνδούρου εκλαμβάνεται από την κεντροαριστερή βάση η χωρίς τέλος «μεταγραφική περίοδος» της νέας κυβέρνησης από τον προοδευτικό «πάγκο», η οποία δεν αποκλείεται να κορυφωθεί και με την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θέση του «αρχηγού του κράτους» κρατά τα σκήπτρα του απόλυτου πολιτικού συμβολισμού, τον οποίο αρκετοί προεξοφλούν ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρά το γεγονός ότι η Προοδευτική Συμμαχία έχει μπει στον… πάγο από την Κουμουνδούρου, «καυτός» προοιωνίζεται και ο Σεπτέμβριος για τα τεκταινόμενα στην ελληνική Κεντροαριστερά, καθώς ήδη έχει προαναγγελθεί η δημόσια συνεύρεση δύο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, των Κώστα Σημίτη και Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη με τίτλο «Ελλάδα, μια χώρα παραδόξως νεωτερική» στις 8 του μήνα στο Κορακοχώρι Ηλείας. Το αν στη γενέτειρα του κ. Σημίτη θα επιχειρηθεί να αναγεννηθεί ο «εκσυγχρονισμός», παρόντος και του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, εγγυητή του ιδρυτικού συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, θα κριθεί από τις εξελίξεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αρκείται στον ρόλο του θεατή των εξελίξεων.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 115 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφορεί την Κυριακή 18/8

 

Πηγη: Διεργασίες & απαιτήσεις της βάσης κυκλώνουν τον Τσίπρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s